Wist je dat gin de Engelse versie van genever is? Tegenwoordig zijn er meer soorten gin dan genever op de markt en zie je door de bomen het bos niet meer. Hoe en waarvan worden gins oorspronkelijk gemaakt en hoe doet men dat tegenwoordig. Welke soorten gin zijn er en hoe houd je ze uit elkaar? Leer te proeven en te ruiken wat gin tot een topproduct maakt, of juist niet! Doe mee aan onze Gin-masterclass en ontwikkel jezelf tot een serieuze gin-kenner!

  Door wie?

 • Fenny van Wees
 • Voor Wie

 • Bekijk hier
 • Waar?

 • Driehoekstraat 10 1015 GL Amsterdam
 • Wanneer?

 • Maandag 2 september 2024
 • Kosten 2021

 • € 255,00 (incl. BTW)
 • Cursusreglement

 • Bekijk hier

Traditionele gins worden volgens vaste receptuur gedistilleerd. Moderne gins volgen geen vast patroon. Elke gin is anders bereid en samengesteld. Daardoor is gin inmiddels een verzamelnaam voor een range aan verschillende al dan niet gedistilleerde sterke dranken onder de noemer gin. De wet biedt daarvoor alle ruimte. Maar hoe weet je als purist of liefhebber wat je koopt. Wat zit er in die fles? Hoe is het gemaakt? En het allerbelangrijkste: hoe leer je de verschillen onderscheiden en bepaal je jouw keuze?

Fijndistillateur Fenny van Wees vertelt je met plezier waaraan je een goed gestookte gin herkent. Hoe gin ontstaan is, over de ambachtelijke bereidingswijze en de moderne technieken. Van halffabrikaat tot eindproduct. Maar bovenal neemt ze je tijdens de verschillende ruik- en proefsessies die gedurende de lesdag worden gepresenteerd mee in de wonderlijke wereld van tientallen soorten gins. In deze Gin-masterclass leert ze je gin te onderscheiden en te waarderen om dat wat het werkelijk is: een met liefde gemaakt product, dat mits goed gemaakt ook puur gedronken een waar genot is.

Opzet masterclass

Tijdens de interactieve masterclass wisselen theorie en praktijk elkaar af. Fenny deelt haar kennis over het ontstaan van gin en de huidige wetgeving. Ze legt uit hoe een originele gin bereid wordt en aan welke kwaliteitseisen deze moet voldoen (let wel: dit is geen cursus distilleren!). Daarnaast gaat ze uitvoerig in op de organoleptische beoordeling van gin. Je ruikt en proeft minimaal vier uitgebreide flights. Via het stapsgewijs ruiken en proeven van verschillende halffabrikaten, distillaten en eindproducten leer je gin te analyseren en herkennen. En natuurlijk ontbreekt het onderdeel etikettenleer niet!

Je volgt deze masterclass op een maandag, in de prachtige ambiance van A. van Wees distilleerderij De Ooievaar. De lesdag begint om 9.45 en eindigt omstreeks 16.30. Het boek Distilleren. De kunst van het ruiken is je leidraad voor en na de masterclass. Na afloop van de masterclass ontvang je een Certificaat van Deelname.

Cursusdag, kosten en aanmelding

Bij voldoende belangstelling vindt de Gin-masterclass meerdere keren per jaar plaats: de eerst volgende datum is maandag 6 maart 2023 zijn!

De kosten bedragen € 255,00 (incl. BTW). Dat is inclusief het boek Distilleren. De kunst van het ruiken en aanvullend lesmateriaal. Ook de nosings/tastings, rondleiding en geheel verzorgde luxe broodmaaltijd zijn bij de prijs inbegrepen.

Aanmelden voor de eerstvolgende Gin-masterclass kan via onderstaand aanmeldingsformulier.