‘A.van Wees distilleerderij de Ooievaar’ stamt deels uit 1782.
Van generatie op generatie
In 1922 nam Adriaan van Wees distilleerderij en wijnkoperij Henri Matveld anno 1883 over. Hij vestigde zich in het hart van de Jordaan, in de Driehoekstraat. Zoon Cees van Wees volgde hem op. Na de overname en inlijving van ‘distilleerderij de Ooievaar anno 1782’ uit den Haag, richtte hij zich volledig op het distilleren. Kleindochter Fenny van Wees nam het stokje over en staat nu aan het roer. Achterkleindochter Nikki leert ondertussen de kneepjes van het ambacht.
Immaterieel erfgoed
De reputatie van onze distilleerderij is geworteld in het verleden. Trouw aan de oorsprong en liefde voor het vak houden ons verre van massaproductie. Ons ambacht fijndistillatie is niet voor niets op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed geplaatst. Wij zijn de hoeder van dit ooit zo befaamde Nederlandse vakmanschap. Het ambacht in stand houden en uitdragen zien we niet alleen als een plicht maar ook als een eer.
Nationale trots
Weinig mensen weten dat Nederland toonaangevend is geweest op het gebied van gedistilleerd. Nederlanders beheersten als eersten de kunst om uitstekende gedistilleerde producten te maken van landbouwproducten. Hun distilleertechnieken werden wereldwijd overgenomen. Helaas is vrijwel alle kennis hierover door de eeuwen heen verloren gegaan. Alle reden voor de koestering van dit veelzijdig stuk immaterieel erfgoed, dat ooit gold als onze nationale trots: genever!