Cursusdetails

Door Wie

Fenny van Wees

Waar

Distilleerderij A.v.Wees
Driehoekstraat 10
1015 GL Amsterdam

Duur

2 Dagen

Kosten

€ 445,00 (incl. BTW).

Cursusregelement

Bekijk

Alle zintuigen zijn betrokken bij het distilleren, maar reuk speelt de hoofdrol: met de neus volgt een distillateur zorgvuldig wat er uit de ketel komt.

Geur is bepalend voor de kwaliteit van een distillaat en de ziel van elk eetbaar product. Een distillateur kan geuren feilloos onderscheiden en herleiden. Kan jij dat ook?

De een ruikt beter dan de ander. De kunst van het ruiken is afhankelijk van verschillende factoren. In de opleiding Ruiken kun je leren legt fijndistillateur Fenny van Wees uit welke factoren dit zijn en hoe je die kunt beïnvloeden. Aan de hand van concrete oefeningen leert ze je geuren blind te onderscheiden en te benoemen. Ooit beseft dat je met je neus zelfs twaalf verschillende citrusvruchten kunt onderscheiden?

In twee interactieve lesdagen wisselen theorie en praktijk elkaar af. Fenny deelt haar kennis over de werking van het meest intrigerende maar minst grijpbare zintuig: de reukzin. Ze helpt je geuren bewuster waar te nemen en legt uit waarom ruiken van essentieel belang is bij het distilleren. Ook gaat ze uitvoerig in op de olfactorische beoordeling, waarbij je zelf tijdens uitgebreide geur-sessies van uiteenlopende eetbare en niet-eetbare producten volop de gelegenheid krijgt om te ruiken en/of te proeven.

Na een rondleiding in de distilleerderij doet Fenny een boekje open over likeur. Ze besteedt aandacht aan de verschillen tussen getrokken en gestookte likeur en brengt je de kneepjes van het lerend ruiken bij.

Je volgt deze cursus verspreid over twee maandagen, in de prachtige ambiance van A. van Wees distilleerderij De Ooievaar. De lesdagen beginnen om 9.45 en eindigen omstreeks 16.00. Het boek Distilleren. De kunst van het ruiken is je leidraad bij de lesstof. Na afloop van de cursus ontvang je een Certificaat van Deelname.

De kosten bedragen € 445,00 (incl. BTW).

Dat is inclusief het boek Distilleren. De kunst van het ruiken en aanvullend lesmateriaal.
Ook de proeverijen, rondleiding en twee geheel verzorgde luxe broodmaaltijden zijn bij de prijs inbegrepen.

Onze historische distilleerderij

A. van Wees distilleerderij De Ooievaar is de enig overgebleven, ambachtelijke distilleerderij in Amsterdam. Gevestigd in het hart van de Jordaan, distilleren wij volgens authentieke receptuur.

De reputatie van onze distilleerderij is geworteld in het verleden. Trouw aan de oorsprong en liefde voor het vak houden ons verre van massaproductie. Ons ambacht fijndistillatie is niet voor niets op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed geplaatst. Wij zijn de hoeder van dit ooit zo befaamde Nederlandse vakmanschap. Het ambacht in stand houden en uitdragen zien we niet alleen als een plicht maar ook als een eer.

De cursussen Geneverschool en Ruiken kun je leren zijn voor iedereen die warm loopt voor kwaliteit, ambacht en historie, ofwel leergierige foodies, geneverliefhebbers, levensgenieters en nieuwsgierige ‘geurvreters’. Ook voor mensen die werkzaam zijn in de gastronomie, de patisserie en de drankenhandel, zoals docenten, liquoristen, sommeliers, koks, kelners, bartenders, cocktailshakers, patissiers en slijterijmedewerkers is de cursus een mooie aanvulling op een vakopleiding. Een specifieke vooropleiding is niet vereist!

Over Fenny van Wees

De Cursus Geneverschool en de Cursus Ruiken kun je leren worden gegeven door Fenny van Wees, eigenaar van ‘A.van Wees distilleerderij de Ooievaar’, derde generatie fijndistillateur en schrijfster van het boek ‘Distilleren. De kunst van het ruiken’.

Aankomende cursusdata

Cursus data nog niet bekend.
aanmelden