Cursusdetails

Door Wie

Fenny van Wees

Waar

Distilleerderij A.v.Wees
Driehoekstraat 10
1015 GL Amsterdam

Duur

2 Dagen

Kosten

€ 445,00 (incl. BTW).

Cursusregelement

Bekijk

Hoewel genever nog steeds de meest gedronken gedistilleerde drank in Nederland is, dreigt zij van die eerste plaats verdrongen te worden door buitenlandse producten als whisky, rum en vodka. Terwijl een goede genever helemaal niet onderdoet voor buitenlands gedistilleerd. Integendeel!

Een goed gemaakte traditionele genever is niet te versmaden, maar dan is het wel zaak te weten waar zo’n genever aan moet voldoen, hoe hij gemaakt wordt en hoe hij smaakt. Opleidingen genoeg waarin wijn, whisky of ander gedistilleerd de boventoon voeren, maar aan genever wordt nauwelijks aandacht besteed.

Fijndistillateur Fenny van Wees vindt het daarom hoog tijd om onze nationale trots genever uit de schaduw van buitenlands gedistilleerd te halen. In haar cursus Geneverschool leert ze je genever waarderen om dat wat het werkelijk is: een met liefde gemaakt product, dat in proeverijen de gemiddelde whisky glansrijk kan verslaan.

Theorie en praktijk

In twee interactieve lesdagen wisselen theorie en praktijk elkaar af. Fenny deelt haar kennis over de ontstaansgeschiedenis en ontwikkeling van genever. Ze legt uit hoe een echte genever bereid hoort te worden en aan welke kwaliteitseisen deze moet voldoen (let wel: dit is geen cursus distilleren!). Ook gin, een Engelse variant op Nederlandse genever, komt aan de orde. Daarnaast gaat ze uitvoerig in op de organoleptische beoordeling van genever. Per cursusdag ruik en proef je vier uitgebreide fights, dus acht in totaal. Via het ruiken en proeven van verschillende halffabrikaten, distillaten en eindproducten leer je genevers te analyseren en herkennen. En natuurlijk ontbreekt het onderdeel etikettenleer niet!

twee interactieve lesdagen

Je volgt deze cursus verspreid over twee maandagen, in de prachtige ambiance van A. van Wees distilleerderij De Ooievaar. De lesdagen beginnen om 9.45 en eindigen omstreeks 16.00. Het boek Distilleren. De kunst van het ruiken is je leidraad bij de lesstof. Na afloop van de cursus ontvang je een Certificaat van Deelname.

De kosten bedragen € 445,00 (incl. BTW).

Dat is inclusief het boek Distilleren. De kunst van het ruiken en aanvullend lesmateriaal.
Ook de proeverijen, rondleiding en twee geheel verzorgde luxe broodmaaltijden zijn bij de prijs inbegrepen.

Onze historische distilleerderij

A. van Wees distilleerderij De Ooievaar is de enig overgebleven, ambachtelijke distilleerderij in Amsterdam. Gevestigd in het hart van de Jordaan, distilleren wij volgens authentieke receptuur.

De reputatie van onze distilleerderij is geworteld in het verleden. Trouw aan de oorsprong en liefde voor het vak houden ons verre van massaproductie. Ons ambacht fijndistillatie is niet voor niets op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed geplaatst. Wij zijn de hoeder van dit ooit zo befaamde Nederlandse vakmanschap. Het ambacht in stand houden en uitdragen zien we niet alleen als een plicht maar ook als een eer.

Kwaliteit, ambacht en historie

De cursussen Geneverschool en Ruiken kun je leren zijn voor iedereen die warm loopt voor kwaliteit, ambacht en historie, ofwel leergierige foodies, geneverliefhebbers, levensgenieters en nieuwsgierige ‘geurvreters’.

Ook voor mensen die werkzaam zijn in de gastronomie, de patisserie en de drankenhandel, zoals docenten, liquoristen, sommeliers, koks, kelners, bartenders, cocktailshakers, patissiers en slijterijmedewerkers is de cursus een mooie aanvulling op een vakopleiding.

Een specifieke vooropleiding is niet vereist!

"Ontzettend veel geleerd, hele fijne cursus."

Olivier

"Zeer compleet, veel geleerd dankzij zeer goede en informatieve opbouw."

Thomas

Over Fenny van Wees

De Cursus Geneverschool en de Cursus Ruiken kun je leren worden gegeven door Fenny van Wees, eigenaar van ‘A.van Wees distilleerderij de Ooievaar’, derde generatie fijndistillateur en schrijfster van het boek ‘Distilleren. De kunst van het ruiken’.

Aankomende cursusdata

2020
Februari
Maandag 3 en 17
aanmelden