Alle zintuigen zijn betrokken bij het distilleren, maar reuk speelt de hoofdrol: met de neus volgt een distillateur zorgvuldig wat er uit de ketel komt.

  Door Wie?

 • Fenny van Wees
 • Waar?

 • Driehoekstraat 10 1015 GL Amsterdam
 • Wanneer?

 • Maandag 4 en 18 maart 2019
 • Kosten

 • € 400,- (incl. BTW)
 • Cursusreglement

 • Bekijk hier

De geur is bepalend voor de kwaliteit van een distillaat en de ziel van elk eetbaar product. Een distillateur kan geuren feilloos onderscheiden en herleiden. Kan jij dat ook?

De een ruikt beter dan de ander. De kunst van het ruiken is afhankelijk van verschillende factoren. In de opleiding Ruiken kun je leren legt fijndistillateur Fenny van Wees uit welke factoren dit zijn en hoe je die kunt beïnvloeden. Aan de hand van concrete oefeningen leert ze je geuren te onderscheiden en te benoemen.

Cursusopzet

In twee interactieve lesdagen wisselen theorie en praktijk elkaar af. Fenny deelt haar kennis over de werking van het meest intrigerende maar minst grijpbare zintuig: de reukzin. Ze helpt je geuren bewuster waar te nemen en legt uit waarom ruiken van essentieel belang is bij het distilleren. Ook gaat ze uitvoerig in op de olfactorische beoordeling, waarbij je zelf uiteraard volop gelegenheid krijgt om te ruiken en/of te proeven.

Na een rondleiding in de distilleerderij doet Fenny een boekje open over likeur. Ze besteedt aandacht aan de verschillen tussen getrokken en gestookte likeur en brengt je de kneepjes van het lerend ruiken bij.

Je volgt deze cursus verspreid over twee maandagen, in de prachtige ambiance van A. van Wees distilleerderij De Ooievaar. De lesdagen beginnen om 9.45 en eindigen omstreeks 16.00. Het boek Distilleren. De kunst van het ruiken is je leidraad bij de lesstof. Na afloop van de cursus ontvang je een Certificaat van Deelname.

Cursusdagen, kosten en aanmelding

Bij voldoende belangstelling vindt de cursus Ruiken kun je lerentweemaal per jaar plaats: eenmaal in de eerste helft en eenmaal in de tweede helft van het jaar. De eerstvolgende cursus staat gepland voor maart. Daarbij vallen de lesdagen op maandag 4 en maandag 18 maart 2019.

De kosten bedragen € 400,- (incl. BTW). Dat is inclusief het boek Distilleren. De kunst van het ruiken en aanvullend lesmateriaal. Ook de proeverijen, rondleiding en twee geheel verzorgde lunches zijn bij de prijs inbegrepen.

Aanmelden voor de eerstvolgende cursus Ruiken kun je leren kan tot uiterlijk 15 februari 2018, via onderstaand aanmeldingsformulier.